Polifenol zielonej herbaty oddziałuje na wczesne etapy alzheimera

12 października 2017, 05:29

Dowody przedkliniczne sugerują, że galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, zaburza powstawanie neurotoksycznych oligomerów peptydu beta-amyloidu.



Modele klimatyczne - dobre, ale nie zawsze

21 września 2012, 13:26

Współczesne modele klimatyczne dobrze sprawdzają się przy przewidywaniu długofalowych zmian klimatu na duża skalę. Zawodzą, gdy chcemy badać klimat w czasie krótszym niż trzydzieści lat i w mniejszej skali.


Śnią w stanie minimalnej świadomości

17 sierpnia 2011, 09:07

Pacjenci znajdujący się w stanie minimalnej świadomości mają marzenia senne.


Żurawina jest dobra na wszystko

20 listopada 2006, 16:30

Według Amy Howell z Rutgers University, żurawina należy do czołówki roślin o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Zawiera dużo antyutleniaczy, które zapobiegają szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki.


Niezdrowe rozprasza bardziej

27 października 2017, 12:58

Zdjęcia śmieciowego jedzenia rozpraszają 2-krotnie bardziej niż fotografie zdrowych produktów. Badania zespołu z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa potwierdzają więc, że rzeczywiście najlepiej nie robić zakupów, będąc głodnym.


Doświadczenie macierzyństwa osłabia działanie kokainy

16 października 2012, 11:23

Szczurzyce będące matkami reagują na kokainę inaczej od samic, które nigdy nie rodziły. Dr Jennifer Cummings z University of Michigan zaobserwowała, że mózgi tych pierwszych uwalniają o wiele mniej dopaminy, zwanej przekaźnikiem przyjemności.


Wilki pomagają zagrożonym rysiom

31 sierpnia 2011, 12:57

Uczeni z Oregon State University zauważyli, że rosnąca na zachodzie Ameryki Północnej populacja wilków odgrywa ważną rolę w odradzaniu się zagrożonej populacji rysiów. Wnioski ze swoich badań naukowcy opublikowali w Wildlife Society Bulletin


Czy akceptujesz swoje ciało?

15 grudnia 2006, 12:52

Kobiety i mężczyźni różnią się od siebie pod wieloma względami, także jeśli chodzi o podejście do jedzenia.


Bakterie wykorzystują ameby jako konie trojańskie

14 listopada 2017, 14:20

Campylobacter jejuni, bakterie, które są jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych w Europie i USA, mogą się namnażać i rozprzestrzeniać, wykorzystując ameby jako konia trojańskiego.


Cukier wyłącza automatycznego pilota

8 listopada 2012, 13:31

Opłukanie ust glukozą zwiększa samokontrolę.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy